Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žopy

25. 10. 2008

 

Obrazek

    GPS          49° 20´  N         17° 36´  E

 

Obec Žopy je jednou z místních částí města Holešova. Spadá do mikroregionu Holešovsko, který je součástí Zlínského kraje a okresu Kroměříž.

Tento se rozkládá ve střední části východní Moravy, v místech, kde se střetávají dvě krajinné a etnografické oblasti, Haná a Valašsko. Převážnou část tohoto území charakterizuje malebná mírně kopcovitá krajina vhodná zejména pro cykloturistiku.

 

 

 

    Vesnička Žopy leží 2,4 km severovýchodně od Holešova na úpatí 597 metrů vysokého kopce Lysina. Zatím, co východní obzor lemují lesy a zelené stráně Hostýnských hor, západní obzor nabízí nedozírný pohled do úrodných rovin Hané.

 

 V historických písemných materiálech jsou Žopy poprvé připomínány v roce 1131 a Žopy, jako název obce , se na území České republiky vyskytuje pouze jedenkrát.

 

 Celou vesnicí protéká pod Lysinou pramenící potůček Žopka, kolem kterého je postaveno zhruba 200 rodinných domů, ve kterých žije asi 550 obyvatel.

 

 K obci nerozlučně patří také velké množství chat soustředěných do, ale i kolem chatařské osady „ Zlaté údolí “, ve které tráví svůj volný čas řada chatařů z blízkého i vzdálenějšího okolí.

 

 Biková veřejnost si Žopy může spojovat s MTB závodem „ Drásal “, který po startu z Holešova míří právě do Žop. Donedávna zde býval také jeho cíl.

 

Zapsal : Zdeněk

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

cialis starter dose

(roaxianor, 5. 6. 2021 1:06)

<a href=https://fcialisj.com/>cialis 5mg