Jdi na obsah Jdi na menu
 


Olomoucká padesátka Kooperativy

25. 6. 2009

  Páteční počasí s celodenním lijákem a ani sobotní ráno nenasvědčovalo tomu, že se letos Olomoucká padesátka Kooperativy pojede jako suchý závod.

  I přes tyto nepříznivé vyhlídky jsme se na něho v sobotu 20. června vydali. Jmenovitě Soňa, Petr a Zdeněk na dlouhou trasu a David na kratší. Doprovod tvořila pouze Broňa.

Již v pátek večer se nemožné stalo skutkem, když se Petrovi podařilo naložit všechny čtyři kola do jeho " velkoprostorového " ESCORTu, čímž usnadnil Zdeňkovi sobotní balení a přepravu.

 

Obrazek

 Petrův velkokapacitní ESCORD spolknul čtyři kompletní kola.

 

  Zázemí závodu, start i cíl tentokrát pořadatelé neumístili do Laštan, ale do sportovního areálu fotbalového hřiště v Dolanech.

Trať tím pádem byla také jiná a oproti předchozím ročníkům doznala podstatné změny. ( prý asi ze 60% ) Nechyběly na ni ale oba dva divácky atraktivní brody přes Trusovický potok jehož hladina se po vydatných deštích proti minulosti trochu zvedla a v zakalené vodě nebylo vidět kde číhají nástrahy v podobě kamenů nebo výmolů na dně. 

Nebyli jsme ošizeni ani o lahůdkový průjezd tankodromem v Domašově, který se změnil v bahení lázně a ani o "stojku" na Horní boudu za občerstvovačkou.

 

 Po prezentaci jsme někteří vyzkoušeli speciality z udírny a doplnili tekutiny, aby na trati nechyběly síly a šli jsme připravit kola a nachystat se na start, který se rychle blížil.

 

Obrazek

Příprava před startem.

 

  Start byl společný pro všechny kategorie a trasy ve 12.00 hodin.

Zhruba po dvou rychlých asfaltových zaváděcích kilometrech se při vjezdu do terénu vytvořil " menší " špuntík, který protáhl celé závodní pole, od kterého se asi na pátém kilometru oddělili jezdci kratší trasy.

O kousek dál ve sjezdu se Petrovi podařilo zblízka prohlédnout zem a navíc těsně před prvním brodem dostal defekt zadního kola. Po rychlé výměně duše a nafoukání ale zjistil, že ze zabláceného pláště vystupuje bublina. Plášť byl proříznutý a neopravitelně zničený, takže  závod tím pro něho po devíti kilometrech končil.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petrův zadní plášť již po umytí.

 

 

 Smůla se nevyhnula ani Davidovi, který opět trochu zabloudil, ale navíc v závěrečném sjezdu před cílem při překonávání překážky najel na pozvednutou podlážku od jezdce jedoucího před ním a následoval let přes řídítka. Přilba to naštěstí pochytala a drobné oděrky na čele, boku, kotníku a koleně se nepočítají. Horší ale bylo to, že se mu při tom ulomila patka, poškodil řetěz i přehazovačku, takže závěr musel doběhnout vedle kola.

 

I přes to na kratší trase dojel, vlastně doběhl v čase  01 : 22 : 34,3 celkově na pátém místě ze 167 přihlášených a ve své kategorii M 14 obsadil 3. místo z devatenácti kadetů.

 

Obrazek

David přibíhá do cíle s poškozeným kolem.

 

 

Na dlouhou trasu bylo přihlášeno celkem 751 závodníků a v cíli bylo klasifikováno 585, kteří závod dokončili.

 

Soňa s časem 03 : 02 : 17,6 obsadila celkové 284. místo a v kategorii M30 dosáhla z devatenácti žen na 3. místo na stupních vítězů.  

 

Zdeněk přijel v čase 03 : 22 : 52,0 na celkovém 418. místě a ve své kategorii M40 ze 192 přihlášených mužů obsadil 113. příčku.

 

 

Obrazek

 

David a Soňa   *   3.místa v kadetech a v ženách do 40-ti let

 

Za zmínku ještě stojí to, že v tombole startovních čísel měl David štěstí a vyhrál víkendový pobyt pro dvě osoby s polopenzí na horské chatě Hanapetr v Krkonoších. Jak s výhrou naloží zatím ještě neví.

 

Na těchto závodech si také odbyl premiéru na novém kole a v novém dresu náš kamarád Libor Ševčík ze soukromé skromné stáje Sanitka66 Holešov. Ten přijel s početným doprovodem, který  se o něho po příjezdu do cíle vzorně staral.

 

 

  Po oficielním ukončení jsme ještě chvilku poseděli v areálu, zkusili steaky a čekali na vystoupení kapely Olympic revival. Nakonec jsme nevydrželi a odjeli domů, kde jsme si udělali společně rozbor závodu u něčeho dobrého.

 

Zapsal : Zdeněk

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Náhledy fotografií ze složky Olomoucká padesátka kooperativy 2009

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gratulace, já se trápil v práci..

(mulis ALIAS Petr Musil, 28. 6. 2009 21:34)

Slyšel jsem a četl jsem, o tom jaké byly podmínky na Olomócké pajsce, takže hluboce smekám, že jste to zvládli do cíle(někteří)a s tím pláštěm, minulý rok jsem tak dopadl na Rusavské a to na Lysině a do cíle jsem taky doutíkal(prosím pěkně s novým kolem)a dole mě viděli ,,kamarádi zákeřáci" a že prý, kde jsi, předjeli tě 15ti- letí kluci....a tak co na to říct, nezabil by je člověk....